Samengesteld bouw- en sloopafval bestaat uit puin en sloopafval wat verontreinigd is met andere materialen. Denk hierbij aan steen met purschuim of gipsplaten met stucwerk erop. Ook houtwerk waar tegels op gelijmd zitten, is een voorbeeld van samengesteld bouw- en sloopafval. Omdat deze gecombineerde materialen niet van elkaar te verwijderen zijn, kunt u ze bij de afvalstroom bouw- en sloopafval inleveren.
Waar kunt u het afval aanbieden?
U kunt uw bouw- en sloopafval inleveren bij de milieustraat. Let op: In Eindhoven kunt u geen gebruik maken van de ophaalservice van Cure voor dit type afval.
Asbest kunt u onder speciale voorwaarden bij de milieustraat inleveren.
Ook kunt u bij een afvalinzamelingsbedrijf een container huren.
Bouwafval en sloopafval in het kort
- Bouw- en sloopafval is materiaal dat vrijkomt bij een verbouwing of sloop
- U kunt de materialen inleveren bij de milieustraat
- Een groot deel van het sloopafval wordt gerecycled
- Asbest kunt u onder voorwaarden inleveren bij de milieustraat
Wat gebeurt er met het afval?
Na inzameling op de milieustraat gaat het samengestelde bouw- en sloopafval naar een verwerkingsbedrijf dat het afval verder scheidt. Met behulp van een grote magneet worden alle metaalresten uit het afval gehaald. Via luchtdruk, trillingen en infrarood wordt onder andere papier en hout gescheiden van het samengestelde afval. Een deel van het samengestelde afval brengt herbruikbare materialen op die weer worden gebruikt als grondstof. Er blijft ook een deel restafval over wat niet meer gescheiden kan worden en wordt verbrand.
Wat valt er wel/niet onder samengesteld bouw- en sloopafval?
Wel
- Vervuild puin of overig materiaal
- Sloopafval gecombineerd met purschuim, stucwerk, kitranden, etc.
Niet
- Sorteerbaar afval zoals, hout, metaal, gips, schoon puin, hard kunststof
Altijd uw afvalkalender bij de hand
Met de Cure Afval app heeft u altijd uw eigen afvalkalender bij de hand. Stel push-notificaties in en u krijgt een bericht wanneer uw oud papier aan de straat mag! Liever de afvalkalender online inzien? Kijk dan op www.mijnafvalwijzer.nl.
Tip!
"In sommige gevallen moet u een sloopmelding doen. Informeer bij uw gemeente of u een vergunning nodig hebt of een melding moet doen."
Wat hoort in welke bak?
Wil je precies weten waar je bepaald afval kwijt kunt? Ga dan naar de Afvalscheidingswijzer en voer het type afval in. Dan krijg je meteen te zien waar het afval thuis hoort.