klik hier voor de veelgestelde vragen
Cure Afvalbeheer gaat alle rest- en GFT afval minicontainers (kliko's) binnen de gemeente voorzien van een nieuwe chip en adressticker. De nieuwe chip en sticker is nodig om inzicht te krijgen in het aantal containers per huishouden en dat mensen die veel restafval hebben, ook extra gaan betalen. Zonder deze nieuwe chip en sticker leegt Cure de container niet meer. Het hele project duurt tot het einde van dit jaar.
Brief met informatie
Alle inwoners van Eindhoven, die gebruik maken van minicontainers voor hun afval krijgen in de maanden april of mei een brief op de deurmat. In deze brief staat speciale informatie over het (opnieuw) chippen van de minicontainers. In de brief staat ook een persoonlijke login naar een speciale website. Er komt ook een speciaal telefoonnummer beschikbaar. De brief is geadresseerd ‘aan de bewoners’ van het adres. Dit omdat Cure geen persoonsgegevens mag registreren. Tijdens het project voeren wij geen veranderingen uit van 140l naar 240l of van 240l naar 140l minicontainers voor restafval en gft uit. Nieuwe adressen en papiercontainers vraagt u tijdens het project wel gewoon aan bij Cure.
Maximum aantal containers
Bij het opnieuw chippen en stickeren veranderen wij ook gelijk het maximale aantal containers. Voor restafval, GFT afval en oud papier en karton geldt een maximum van twee minicontainers voor iedere soort. Alleen de restafval en GFT containers geven wij een nieuwe chip en adressticker. Dit omdat wij de papiercontainers pas in 2023 uit hebben gezet. De gemeenteraad heeft november 2021 de maximale aantallen van de minicontainers afgesproken.
Extra kosten voor tweede restafvalcontainer
Voor een tweede restafval container gaan inwoners vanaf 1 januari 2025 elk jaar een extra bedrag betalen. Een tweede minicontainer van 140l kost €120,- extra voor ieder jaar. Een tweede minicontainer van 240l kost €140,- extra voor ieder jaar. Voor een tweede minicontainer voor GFT afval en oud papier en karton betaalt een inwoner niets extra. Deze maatregel laat de hele hoeveelheid van restafval minder worden. Behandeling van restafval is duur en wordt alleen maar duurder. Ook zorgt dit ervoor dat veel herbruikbare materialen verbranden. Uitzondering hierop is PBD, dit afval sorteren we na voordat het restafval in de oven verdwijnt.
Cure wagens herkennen alleen gechipte containers
Als alle containers uit een route een nieuwe chip en sticker hebben, gaat Cure rijden met deze nieuwe informatie. Alleen de minicontainers die de Cure wagens herkennen legen wij nog. De andere containers tillen de wagens niet meer op en blijven vol staan.
Neem contact op met Cure bij verandering
Neem bij een verandering altijd contact op met de klantenservice van Cure. Ook als u uw container kwijt bent na lediging, deze moet Cure dan blokkeren. Dan is misbruik van de container niet mogelijk.
Dit project maakt onderdeel uit van Afvalplan Plan B van de gemeente Eindhoven.
Meer informatie:
- Speciale website Cure
- Informatie afvalstrategie gemeente Eindhoven
- Informatie m.b.t. Uitvoeringsbesluiten Afvalplan Plan 2
- Informatie m.b.t. tarieven tweede restafvalcontainer
Komt u er niet uit? Bezoek de helpdesk!
Onze afvalcoaches gaan de stad in om zo veel mogelijk mensen te helpen en informeren over de nieuwe chips. Heeft u een vraag? Bezoek de Cure Helpdesk op de bovenstaande locaties en tijden!