PBD? In de grijze bak ermee!
Vanaf 2025 verdwijnen de PBD-containers voor Plastic, Blik en Drankverpakkingen uit het straatbeeld van Valkenswaard. Voortaan kunt u uw PBD-afval gewoon bij het restafval doen. Dit is niet alleen handiger, maar ook duurzamer. Dankzij een nieuwe nascheidingsmethode kunnen we meer afval succesvol scheiden en beter recyclen.
“Allemaal leuk en aardig, maar ik wil gewoon weten wat waarin moet.”
Om verwarring te voorkomen, hebben we hieronder een lijst gemaakt van wat wel en wat niet in de grijze bak mag.
Wat mag er wel bij het restafval?
- Plastic verpakkingen: Flesjes, zakken, folies, koekverpakkingen, chipszakken
- Blik: Conservenblikken, frisdrankblikjes, blikdeksels
- Drinkpakken: Lege pakken van sap, melk, yoghurtdrank, soep
- Vuil en viezigheid: Stofzuigerzakken, vieze schoonmaakdoekjes
- Dierenafval: Kattenbakkorrels, hondenpoepzakjes
- Kleine hoeveelheden piepschuim: Zoals verpakkingsmateriaal
- Verpakkingen met voedselresten: Vervuilde pizzadozen, sausflessen, yoghurtbekers
- Wegwerpproducten: Plastic bestek en bordjes, lege markeerstiften en pennen
- Verzorgingsproducten: Wattenstaafjes, make-up, maandverband, luiers, wegwerpscheermesjes
Wat mag er niet bij het restafval?
- GFT-afval: Schillen, koffiedik, theezakjes. Dit hoort hier
- Schoon papier en karton: Kranten, dozen, folders (mits niet vervuild). Dit hoort hier
- Glas: Flessen, potjes, spiegels. Dit hoort hier
- Textiel: Kleding, schoenen, beddengoed. Dit hoort hier
- Grof vuil: Meubels, hout, grote stukken piepschuim. Dit hoort hier
- Elektronica: Föhn, speelgoed, mobiele telefoons. Dit hoort hier
- Chemisch afval: Verf, oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen. Dit hoort hier
- Klein gevaarlijk afval (KGA): Spaarlampen, batterijen, spuitbussen onder druk. Dit hoort hier
- Bouw- en sloopafval: Puin, gips, tegels. Dit hoort hier
Waar laat je het PBD afval tot januari 2025?
Zolang de oranje PBD containers aanwezig zijn op straat lever je hier het PBD afval in. Deze containers staan verspreid door de gemeente en zijn herkenbaar aan de oranje kleur. Bekijk in de Cure app of via www.mijnafvalwijzer.nl waar een PBD-container bij jouw in de buurt staat.
Vanaf januari 2025 gaan wij deze containers, in fases, van de straten halen.
Afvalscheiden blijft belangrijk!
Het apart inzamelen van oud papier, glas, textiel en GFT/E (Groente-, Fruit, Tuinafval en Etensresten) blijft belangrijk.
Deze afvalsoorten zijn niet door middel van nasortering uit het restafval te halen.
“Wat gebeurt er vanaf januari 2025 met mijn afval?”
Het restafval, inclusief PBD, wordt na inzameling verder gescheiden met geavanceerde technologie.
Dankzij deze nascheidingsmethode wordt het afval machinaal uitgezocht. Hierdoor kan er maar liefst 200% meer PBD worden hergebruikt. Een grote winst voor het milieu en bovendien een flinke kostenbesparing.
“Oke, en dus?”
Door restafval na te scheiden, kunnen we meer grondstoffen terugwinnen en wordt er minder onnodig afval verbrand. Dit draagt bij aan een duurzamer Valkenswaard en een schonere planeet. Uw afval scheiden is nu dus niet alleen makkelijk, maar ook beter voor het milieu!
Veelgestelde vragen over PBD
De hoeveelheid restafval wordt kleiner als iedereen de grondstoffen goed apart houden van het échte restafval. Denk hierbij aan glas in de glasbak, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) in de container met het groene deksel, oud papier in de nieuwe container met de blauwe deksel. Uit sorteeranalyses blijkt, dat er nu nog te veel bruikbare grondstoffen bij het restafval zit. Vooral plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD). Kunnen met nieuwe technieken goed uit het restafval gehaald worden voordat alles verbrand wordt. Zo kunnen er nog nuttige producten van gemaakt worden.
De verandering gaat in per 1 januari 2025. Vanaf deze datum zijn de ondergrondse en bovengrondse verzamelcontainers voor plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) verdwenen uit het straatbeeld. Voortaan stopt u dit type afval in uw container met het grijze deksel of in de ondergrondse container voor restafval.
Over het algemeen is er voldoende ruimte voor zowel restafval en plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval in uw restcontainer. Met het goed scheiden van de afvalsoorten zorgt u voor voldoende ruimte voor het plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval. Mocht dit niet zo zijn dan kunt u door Cure een containerwissel laten uitvoeren van 140 liter naar 240 liter. Ook kunt u een tweede restafval container aanvragen, van óf 140 liter óf 240 liter.
Heb je nu een 140 liter restafval container? Dan mag je deze tussen januari en maart GRATIS om laten ruilen naar een 240 liter versie. Let op: de aanvraag moet uiterlijk 31 maart 2025 binnen zijn bij Cure. Het omwisselen vind plaats in april 2025.
Het maximum aantal restafvalcontainers per adres is 2 stuks. LET OP: bij het aanvragen van een tweede restafval container dan gaat u twee keer afvalstoffenheffing of reinigingsrechten betalen.
Heb je nu een 140 liter restafval container? Dan mag je deze tussen januari en maart GRATIS om laten ruilen naar een 240 liter versie. Geef de wisseling door via deze link!
Let op: de aanvraag moet uiterlijk 31 maart 2025 binnen zijn bij Cure. Het omwisselen vind plaats in april 2025.
Bronscheiding is het apart inzamelen van grondstoffen, zoals glas, papier en groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft- e) . Er blijft dan nog een klein beetje restafval over. Bij nascheiding mag plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) bij het restafval gedaan worden, dit wordt dan vervolgens in de fabriek er weer uitgehaald.
Het gezamenlijk inzamelen van het plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval met het restafval zorgt voor minder transportbewegingen in Valkenswaard. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot en minder verkeer. Ook gaat er minder restafval de verbrandingsoven in. Dit levert zelfs nog minder CO2 uitstoot op.
U vind de regels over het scheiden van verschillende soorten afval op de Cure website en in de Cure app. Kijk hiervoor bij ‘Alles over afval’. Twijfelt u? Op de website: www.afvalscheidingswijzer.nl kunt u checken waar het afval thuishoort.
Nee, nasorteren van plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) is op dit moment zo ver ontwikkeld dat dit prima uit het restafval kan worden gehaald. Voor afvalsoorten zoals oud papier, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten en textiel geldt dit niet. Als deze afvalsoorten bij het restafval gestopt worden, dan worden deze verbrand. Op deze manier verliezen we waardevolle en bruikbare grondstoffen.
Ja, er is een scheidingskaart beschikbaar voor Geldrop-Mierlo.
Eindhoven
Vanaf januari 2024 wordt het PBD afval via nasortering uit het restafval gehaald. De inwoners stoppen het PBD afval in hun grijze kliko of ondergrondse container voor restafval.
Valkenswaard
LET OP: vanaf januari 2025 gaat het PBD afval in Valkenswaard bij het restafval.
Vanaf januari 2025 wordt het PBD afval via nasortering uit het restafval gehaald. De speciale PBD containers gaan vanaf dat moment verdwijnen uit het straatbeeld. De inwoners stoppen het PBD afval in hun grijze kliko of ondergrondse container voor restafval.
Geldrop-Mierlo
In Geldrop-Mierlo wordt het PBD-afval gescheiden opgehaald aan huis in plastic zakken. Op de afvalkalender vindt u de exacte data van de inzameling. Zijn de zakken op? De plastic zakken zijn verkrijgbaar via de volgende (bij u bekende) uitgiftepunten: het gemeentehuis in Geldrop, bij de milieustraat in Geldrop en bij de balie van de Albert Heijn, Nettorama, Jumbo (Geldrop) en Plusmarkt (Mierlo).
In Eindhoven wordt vanaf januari 2024 en in Valkenswaard worden vanaf januari 2025 het PBD afval via nasortering uit het restafval gehaald. Vanaf dat moment is er geen aparte inzameling meer voor PBD binnen de gemeente.
De inwoners mogen het PBD afval in de grijze kliko of in de ondergrondse container voor restafval stoppen.
Wist je dat?
De aanwezigheid van GFT/E afval in het restafval ervoor zorgt dat alle afvalsoorten aan elkaar blijven plakken.
Tip!
"Doe het PBD afval in een gesloten zak in de grijze bak. Dit voorkomt vieze geuren en overlast door ongedierte."
Wat hoort in welke bak?
Wil je precies weten waar je bepaald afval kwijt kunt? Ga dan naar de Afvalscheidingswijzer en voer het type afval in. Dan krijg je meteen te zien waar het afval thuis hoort.