
Kranten, kartonnen dozen en reclamefolders zijn voorbeelden van oud papier. Door dit afval te scheiden, kan het opnieuw verwerkt worden tot bijvoorbeeld krantenpapier of verpakkingsmateriaal.

Hoe wordt het afval ingezameld?
Oud papier plaatst u op de dag dat het ingezameld wordt voor half 8 op de stoep aan een openbare doorgaande weg. Om te voorkomen dat het wegwaait, biedt u het papier en karton aan in dozen of u bindt het samen met touw. Bied als het kan uw oud papier aan in een kartonnen doos, zodat die ook meteen weg kan. Mocht u het afval toch in een eigen kratje of plastic bak aanbieden, dan is Cure niet verantwoordelijk voor het zoek raken of kapot gaan van de kratjes. Zorg ervoor dat de pakketten handzaam zijn qua formaat en gewicht.
Op de afvalkalender op www.mijnafvalwijzer.nl kunt u zien op welke dag het oud papier in uw wijk wordt opgehaald. U kunt ook de Cure afval app downloaden.
Bewoners van flats of appartementen maken in sommige gevallen gebruik van verzamelcontainers voor het oud papier.
Papier en karton in het kort
- Bied oud papier samengebonden of in dozen aan.
- Bied uw oud papier op de ophaaldag voor 7:30 uur aan op straat.
- Bied oud papier aan met voldoende afstand tot aanwezige ondergrondse containers.
- Oud papier kan gerecycled worden tot nieuw papier.
- Melk– en sappakken horen NIET bij het oud papier.
- Pizza dozen horen NIET bij het oud papier.
- Plastic en piepschuim horen NIET bij het oud papier.
Wat gebeurt er met het afval?
Een kwart van al het huisvuil bestaat uit papier en karton. Gescheiden ingezameld papier kan opnieuw worden verwerkt tot bijvoorbeeld krantenpapier, toiletpapier of kartonnen verpakkingsmateriaal.

Veelgestelde vragen over oud papier
U kunt via de afvalkalender of de app bekijken wanneer de eerstvolgende inzameldag is van het oud papier. Als dit voor u te lang duurt kunt u het oud papier ook gratis aanbieden op de milieustraat.
Oud papier plaatst u op de stoep aan een openbare doorgaande weg. Om te voorkomen dat het wegwaait, biedt u het papier en karton aan in dozen of u bindt het samen met touw. Bied als het kan uw oud papier aan in een kartonnen doos, zodat die ook meteen weg kan. Mocht u het afval toch in een eigen kratje of plastic bak aanbieden, dan is Cure niet verantwoordelijk voor het zoek raken of kapot gaan van de kratjes. Zorg ervoor dat de pakketten handzaam zijn qua formaat en gewicht.
Is uw oud papier niet opgehaald, neem dan uiterlijk binnen twee werkdagen contact op met de Cure Afvalbeheer klantenservice.
Wat hoort er wel / niet bij papier en karton?
Wel
- Kranten, tijdschriften en stripboeken
- Reclamefolders
- Schrijf- en tekenpapier
- Papiersnippers
- Kartonnen en papieren
- Verpakkingen (van hagelslag, eieren, waspoedermiddel en rijst)
Niet
- Behang (gebruikt) en vinyl
- Plastic folie dat om tijdschriften en folders zit
- Melk- en sappakken
- Geplastificeerd papier en sanitair papier (zoals papieren zakdoekjes, toiletpapier, keukenrol en luiers)
- Verontreinigd papier (zoals pizzadozen, diepvriesverpakkingen en gebruikte koffiefilters)
- Foto’s
- Ordners
- Stucloop
Tip!
"Reclamefolders en huis-aan-huisbladen zorgen voor veel oud papier. Wilt u geen ongeadresseerde post ontvangen, plak dan een nee/ja-sticker of nee/nee-sticker op uw brievenbus."
Wat hoort in welke bak?
Wil je precies weten waar je bepaald afval kwijt kunt? Ga dan naar de Afvalscheidingswijzer en voer het type afval in. Dan krijg je meteen te zien waar het afval thuis hoort.

Altijd uw afvalkalender bij de hand
Met de Cure Afval app heeft u altijd uw eigen afvalkalender bij de hand. Stel push-notificaties in en u krijgt een bericht wanneer uw oud papier aan de straat mag! Liever de afvalkalender online inzien? Kijk dan op www.mijnafvalwijzer.nl.
